-->

3/24/2016

TAZECİM HAYIRLI OLSUN

@bycankurt



Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Ankara Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Sokak Sütünün Rehabilitasyonu projesine ilişkin, birliğin oluşturduğu süt toplama zinciriyle tüketicilere sağlıklı ve güvenilir gıda ulaştırma noktasında çok önemli çalışmalara imza attığını belirtti.
Ankara Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin tüketicilere daha sağlıklı süt ve süt ürünleri sunmak ve üreticilerin ürünlerini pazarlamak suretiyle mağduriyetlerini gidermek amacıyla 2013 yılında hayata geçirdiği proje kapsamında yapımına başlanan Gölbaşı Süt İşleme Tesisi bu sene üretime geçti. Yaklaşık 4 ayda Ankara’nın çeşitli yerlerinde “AB Süt (Ankara Birlik Süt)”, “MÖ Süt” ve “AB Ayran” markalarıyla piyasaya çıkan ürünlerin 15’inci “Tazecim” mağazası da Dikmen’de açıldı.
Açılışta konuşan Korkmaz, Türkiye’nin, tarımda önemli hamleler yaptığını ifade ederek, bu kapsamda birçok temel kanun çıkarıldığını hatırlattı.
Korkmaz, bunlardan birinin de üreticilerin örgütlenmesiyle ilgili olduğuna dikkati çekerek, “Ankara İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimiz, oluşturduğu süt toplama zinciriyle tüketicilere sağlıklı ve güvenilir gıda ulaştırma noktasında çok önemli çalışmalara imza atmıştır. Bugün birliğimizin başarı öyküsüne tanıklık ediyoruz” diye konuştu.
Bu tür organizasyonlarda üretimin paketlenmesi, pazarlanması gibi konularda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çok ciddi destekleri olduğunun altını çizen Korkmaz, projenin takipçisi olacaklarını vurguladı.
Korkmaz, bu proje ile tüketicilerin daha sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşırken, üreticilerin de pazarlama konusunda büyük bir fırsat yakalamış olacağını söyledi.
– Ankara çapında 100 bin litre süt toplanıyor
Ankara Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cengizhan Yorulmaz da proje kapsamında AB standartlarında süt toplamak için yaklaşık 300 soğutma tankı ve toplama merkezi kurduklarını dile getirerek, bu merkezlerden yaklaşık 100 bin litre süt toplandığını kaydetti.
Yorulmaz, il sınırları içerisinde tüm köylerde hayvan kayıtları ve süt toplama organizasyonu yaptıklarının altını çizerek, aynı zamanda üye işletmelerindeki hayvanlara veteriner sağlık ve laboratuvar hizmetleri verdiklerini ifade etti.
Halihazırda bin 513 işletmede üretilen sütlerin AB standartlarında toplandığını belirten Yorulmaz, “Ankara’da kendi yoğurt, peynir ve diğer ürünleri evinde yapmak isteyen kişilerin sokaktan sağlıksız koşullarda pazarlanan sütlerin yerine daha sağlıklı ve kontrollü sütleri temin etmeleri için Türkiye’de ilk olan bu model Ankara’da hayata geçirilmiştir. Sosyal sorumluluk projesi olan bu organizasyonun Türkiye’ye örnek olması gerekir. Proje üreten çiftçilerin doğrudan ucuz, taze ve sağlıklı ürünlerini pazarlama imkanı sağlamaktadır. İsteyen tüketiciler ‘www.tazecim.com’ veya ‘444 8 441’ telefon numarasından sipariş verebilirler” şeklinde konuştu.
Mağazalarda aynı zamanda Ankara’nın köylerinde üretilen sebze ve meyvelerin de satışı yapılıyor.

MÖ 8000 yılına ait, Anadolu’da tapınak duvarlarında, evcilleştirilmiş, taşıma, süt ve et temini maksadıyla kullanılan sığırları gösteren çizimlere rastlanmıştır. İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içiyor. Bu konudaki ilk kanıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulan Sümer Uygarlığı’nın Ur kentinde bulunmuştur. Bir yaşam mucizesi diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir. MÖ 26. yüzyıla ait Babil kabartmalarında süt ve süt kesiği temalarının işlendiğini görüyoruz.

#tazecim,#tazecimFranchise
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
 

byFeed